Τη γύμνια του ελληνικού ποδοσφαίρου και κυριότερα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου σε σχέση με την πρόληψη στον τομέα υγείας των παικτών έφερε στην επιφάνεια το άδοξο και άδικο τέλος του Γιώργου Λίταινα από το Βελεστίνο. Ποδοσφαιριστές χωρίς κάρτα υγείας, σωματεία που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες και χιλιάδες παιδιά Ακαδημιών τρέχουν στα γήπεδα χωρίς να έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις υγείας. Το πρόσημο στο αποτέλεσμα αυτό είναι αρνητικό, μιας και τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει από τη ζωή 14 ποδοσφαιριστές μέσα στον αγωνιστικό χώρο σε όλη τη χώρα.
Μείον μια ζωή μετρά από την Πέμπτη το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Μαγνησίας. Ο χαμός του Γιώργου Λίταινα έχει στοιχίσει όχι μόνο στην οικογένειά του, αλλά και στην οικογένεια των αθλητών, που ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως η αγάπη του και το πάθος του για το ποδόσφαιρο στέρησε τη ζωή στον 35χρονο.
Η είδηση του θανάτου του Γιώργου Λίταινα επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της πρόληψης, των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται οι αθλητές αλλά και την ευθύνη των σωματείων για την προάσπιση των αθλητών τους.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας κ. Αναστάσιος Μπατζιάκας έθεσε το θέμα του αθλητισμού, ο οποίος είναι συνυφασμένος με τον τομέα της υγείας.
Αναφέρθηκε στον «πόλεμο» του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας το 2008 απέναντι στην προσπάθεια λειτουργίας υγειονομικού σταθμού για την εξέταση των αθλητών, αλλά και στην εμπλοκή του Εισαγγελέα.
«Από το 2008 ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κ. Γκαγκάτσης υιοθέτησε τους υγειονομικούς σταθμούς και στις 52 Ενώσεις που υπάρχουν σ’ όλη την Ελλάδα. Τότε ο υγειονομικός σταθμός του Βόλου ήταν πιλοτικός και ήταν ο πρώτος που λειτούργησε.
Δυστυχώς όμως τότε είχαμε δεχτεί ένα πόλεμο από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και για ένα διάστημα μάς έκλεισαν τον σταθμό. Ο Ιατρικός Σύλλογος ισχυριζόταν πως δεν ήταν νόμιμος ο υγειονομικός σταθμός, αν και ήταν στελεχωμένος με πολύ καλά μηχανήματα, με καρδιολόγο και με νοσηλεύτρια», σημείωσε ο κ. Μπατζιάκας.
Στο ζήτημα αυτό και στο βέτο που άσκησε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ενεπλάκη και ο Εισαγγελέας Βόλου.
Ο κ. Μπατζιάκας θυμάται πως ο Ιατρικός Σύλλογος είχε στείλει τη διοίκηση στον Εισαγγελέα. Ο ίδιος ανακρίθηκε από τον Εισαγγελέα και του είχε διαμηνύσει χαρακτηριστικά πως «και φυλακή να πάω, εγώ τον σταθμό θα τον λειτουργήσω».
Σε σύντομο όμως χρονικό διάστημα με μια απόφαση της ΕΠΟ οι υγειονομικοί αυτοί σταθμοί εντάχθηκαν κι έγιναν δημοτικά ιατρεία.
Η υποβάθμιση όμως συνεχίστηκε όταν η Ε.Π.Σ.Θ. απέστειλε έγγραφο στον Δήμο Βόλου προκειμένου να μετατρέψει τον σταθμό σε δημοτικό ιατρείο.
«Στείλαμε σχετικό έγγραφο στον Δήμο Βόλου. Δυστυχώς αδράνησε. Περιμέναμε 4-5 μήνες μια απάντηση, η οποία δεν ήρθε ποτέ. Τότε απευθυνθήκαμε στο Δήμο Αγριάς. Ο δήμαρχος κατάλαβε τη σπουδαιότητα του σταθμού και υπογράψαμε σε μια εβδομάδα μια σύμβαση κι επιτέλους το δημοτικό ιατρείο έλαβε σάρκα και οστά. Ο Δήμος Αγριάς δεν επιβαρύνεται οικονομικά. Όλα τα έξοδα, τα αναλώσιμα, ο γιατρός και η νοσηλεύτρια πληρώνονται από την Ένωσή μας και κατ’ επέκταση από την ΕΠΟ», είπε ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Θ.
Οι εξετάσεις στο ιατρείο
Με 20 ευρώ ο κάθε ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής μπορεί να υποβληθεί στο δημοτικό ιατρείο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερμού και Ροζού, σε υπέρηχο καρδιάς, ηλεκτροκαρδιογράφημα, έλεγχο της πίεσης, γενικές εξετάσεις αίματος, αέρια αίματος. Οι εξετάσεις μεταφέρονται με τηλεϊατρική
στην ΕΠΟ, όπου εκεί υπάρχουν καθηγητές καρδιολόγοι που τα εξετάζουν και όταν ανακαλύψουν ότι ένας ποδοσφαιριστής έχει πρόβλημα ειδοποιούν τις Ε.Π.Σ.Θ. και γίνεται η άμεση ενημέρωση του παίκτη και των γονιών του. Η Ε.Π.Σ.Θ. επίσης μόλις λάβει αρνητικό σήμα παραπέμπει τον αθλητή σε κρατικό κέντρο για περαιτέρω εξετάσεις.
Ο κ. Μπατζιάκας σημείωσε πως με το ποσό των 20 ευρώ οι αθλητές πραγματοποιούν εξετάσεις που υπό άλλες συνθήκες θα πλήρωναν γι’ αυτές μέχρι και 250 ευρώ.
Θα πρέπει να υπολογιστεί πως στη Μαγνησία υπάρχουν 50 ερασιτεχνικές ομάδες και σε κάθε μια παίζουν 30 ποδοσφαιριστές. Άρα πάνω από 1.500 αθλητές συμμετέχουν στα πρωταθλήματα, χωρίς να συγκαταλέγονται τα παιδιά των Ακαδημιών ή εκείνοι που παίζουν στα 5x5 ή στο εργοστασιακό πρωτάθλημα.
«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ποδοσφαιριστές έχουν πρόβλημα που είτε το αποκρύπτουν είτε παίζουν με δική τους ευθύνη. Βρήκαμε ποδοσφαιριστές με 25 πίεση. Φαντάζεστε ένα παιδί 17-18 χρονών να έχει 25 πίεση; Αν παίξει σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα πόσο θα φτάσει η πίεσή του; Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο. Το θέμα είναι πως υπάρχουν ποδοσφαιριστές που από την αγάπη τους για το άθλημα δεν παίρνουν στα σοβαρά το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν», σχολίασε ο κ. Μπατζιάκας.
Παρ’ όλη όμως την προσπάθεια που γίνεται για τη θωράκιση του ποδοσφαίρου, τα εμπόδια φαίνεται πως έρχονται εκ των έσω. Ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Θ. ανέφερε πως για το αντίτιμο των 20 ευρώ στο ιατρείο υπήρχαν πολλές αντιδράσεις από τα Σωματεία.
Ωστόσο όλοι οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές πρέπει να περνούν από το ιατρείο. Σε καθημερινή βάση το ιατρείο δέχεται 20 ποδοσφαιριστές, ενώ με βάση τις εξετάσεις τους και τα αποτελέσματα αυτών θα εκδοθεί η κάρτα υγείας του καθενός.
Μάλιστα προχθές με αφορμή τον θάνατο του Γιώργου Λίταινα ο κ. Μπατζιάκας μίλησε με τον πρόεδρο και με τον υπεύθυνο επιτροπής υγείας της ΕΠΟ και ζήτησε την προσωρινή ανάκληση του δελτίου κάθε παίκτη, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και δεν έχει στα χέρια του έγγραφο από κρατικό ίδρυμα που να ξεκαθαρίζει εάν μπορεί ή όχι να παίξει.
Χωρίς εξετάσεις τα παιδιά των Ακαδημιών
Μπορεί να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το δημοτικό ιατρείο, ωστόσο δεν το επισκέπτονται τα παιδιά που αθλούνται στις διάφορες Ακαδημίες.
Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα και με τον κ. Μπατζιάκα ελάχιστοι είναι οι γονείς που πηγαίνουν στο γιατρό για να εξετάσει το παιδί τους πριν το εγγράψουν σε κάποιο σωματείο και μάλιστα κοινή διαπίστωση είναι πως οι γονείς επισκέπτονται κάποιο γνωστό τους γιατρό, συνήθως παθολόγο, ο οποίος τους γράφει ένα χαρτί υγείας του παιδιού πολλές φορές χωρίς καν να το εξετάσει.
«Πιστεύω πως η μειοψηφία των γονιών επισκέπτεται τον καρδιολόγο για τα παιδιά τους. Αυτή είναι η κατάλληλη ειδικότητα για να μπορέσει να αποφανθεί εάν το παιδί ένα κάποιο πρόβλημα. Πρότασή μου είναι πως από το δημοτικό ιατρείο θα πρέπει να περνούν και όλα τα παιδιά των Ακαδημιών κι όχι μόνο του ποδοσφαίρου, αλλά και του μπάσκετ, του χάντμπολ ακόμη και του κλασικού αθλητισμού», ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Θ.
Επειδή ο κ. Μπατζιάκας πρόσφατα εξελέγη και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Βόλου εντός των σχεδίων του είναι μια συνάντηση με τον νέο Δήμαρχο κ. Σκοτινιώτη, στην οποία θα του προτείνει την ενίσχυση του θεσμού των δημοτικών ιατρείων για τους αθλητές.
«Πριν από λίγο καιρό είχε πεθάνει ένας ποδοσφαιριστής στο εργοστασιακό πρωτάθλημα μέσα στο γήπεδο, πριν από ένα χρόνο το ίδιο έγινε στην Εύβοια. Πρέπει να πάρουμε μέτρα και η πρόληψη είναι το καλύτερο που πρέπει να γίνει. Μια ζωή να σώσουμε αξίζει τον κόπο» λέει ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Θ.
Ανοχύρωτα τα γήπεδα
Μείζον ζήτημα όμως προκύπτει από την έλλειψη γιατρού ή τουλάχιστον νοσηλευτή σε αγώνες ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Ο κ. Μπατζιάκας εξέφρασε την αγωνία του και παράλληλα την αγανάκτησή του για το γεγονός πως στους περισσότερους ερασιτεχνικούς αγώνες δεν υπάρχει κάποιος ιατρός, ο οποίος μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση που κάποιος παίκτης έχει πρόβλημα.
«Όταν διεξάγεται ένας αγώνας στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με τη δήλωση συμμετοχής που κάνει ένα σωματείο είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ένας γιατρός στον αγώνα. Δυστυχώς αυτό δεν εφαρμόζεται σ’ όλα τα παιχνίδια. Κανονικά ένα παιχνίδι δεν πρέπει να γίνεται όταν δεν υπάρχει γιατρός. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει και οι παράγοντες των ομάδων να φροντίσουν ώστε, όταν γίνεται αγώνας και δεν υπάρχει γιατρός, να βρίσκεται στο χώρο τουλάχιστον ένας νοσηλευτής.
Κάποιος να χτυπήσει, να λιποθυμήσει ή να του γυρίσει η γλώσσα και πάει χαμένος, μετά θα λέμε γιατί δεν βρέθηκε κάποιος άνθρωπος να τον βοηθήσει να επανέλθει», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπατζιάκας.
Ο ίδιος επεσήμανε πως είναι υποχρέωση των σωματείων να έχουν στο χώρο του γηπέδου γιατρό. Για το λόγο αυτό η Ε.Π.Σ.Θ. έχει λίστα με γιατρούς, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να βρίσκονται σε αγωνιστικούς χώρους και οι πρόεδροι των ομάδων και των σωματείων μπορούν να τους προσκαλούν με ένα πολύ μικρό αντίτιμο.
Στο μείζον αυτό θέμα έρχεται να προστεθεί και η υποχρέωση των σωματείων να παραπέμπουν τους ποδοσφαιριστές σε ιατρούς για εξετάσεις. Οι ομάδες, σύμφωνα με τον κ. Μπατζιάκα πρέπει να έχουν κατάσταση υγείας όλων των παικτών, την οποία θα τη δώσουν στον διαιτητή του αγώνα. Ο διαιτητής δεν πρέπει να ξεκινά έναν αγώνα εάν δεν δει την κατάσταση υγείας των ποδοσφαιριστών. «Το πώς γίνεται αυτή η κατάσταση υγείας είναι μεγάλο θέμα. Πιστεύω ότι δεν γίνεται όπως θα έπρεπε. Το ερώτημα επίσης που προκύπτει είναι εάν όλοι οι πρόεδροι προφυλάττουν τους παίκτες. Πηγαίνουν τους παίκτες στον γιατρό; Αρκετοί το κάνουν, αρκετοί όμως δεν το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Θ., σημειώνοντας πως η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει και πως πρέπει να υπάρξει ουσιαστική οργάνωση σε όλα τα σωματεία και προπάντων πρόληψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου